Din krisberedskap: MSB:s åsikter

Ny på forumet? Vill du börja med hemberedskap och prepping, men vet inte var man ska börja? Gör det här!

Moderator: SkribentGruppen

Ursus

Din krisberedskap: MSB:s åsikter

Inlägg av Ursus »

Ny i preppingens värld? Varmt välkommen till preppad.se:s nybörjardel!

Sveriges medborgare lär ha fått eller åtminstone hört om utskicket "Om krisen eller kriget kommer". I denna tråd kommer vi på preppad.se att redovisa MSB:s rekommendationer som de lärs ut enligt ovan nämnd pamflett och på hemsida, och därefter, i annan tråd, komma in med våra egna rekommendationer och råd.

MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, opererar på denna hemsida:

https://www.msb.se/

Deras lista över en veckas beredskap återfinns här och reproduceras nedan:

https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpe ... -en-vecka/

En sammanfattning:

-Radio som går på batterier eller med vev/solceller.

-Ficklampa och pannlampa med extra batterier.

-Flaskor och dunkar med rent vatten.

-Mat som inte behöver kyl eller frys. Mat som kan ätas direkt eller tillagas utan vatten.

-Stormkök och bränsle. Använd helst utomhus.

-Sovsäckar, filtar och varma kläder.

-Tändstickor, stearinljus, värmeljus.

-Fotogenlampa och bränsle, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha bra ventilation.

-Alternativ värmekälla som drivs av fotogen, gasol, diesel eller ved.

-Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner.

-Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd.

-Extra batterier, laddade powerbanks.

-Kontanter, om betalkort slutar fungera.

-Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör.

Vi rekommenderar starkt att nykomlingen går in på denna länk och läser även de mer detaljerade redogörelserna för mat, vatten, etcetera, och bekantar sig med vad som står där. Det lägger en god grund för den genomsnittlige medborgarens hemberedskap.

I nedan trådsvar följer mer detaljerade rekommendationer rörande individuella kategorier, återigen från MSB.

Moderator Ursus ansvarar primärt för nybörjardelen av forumet, och tar gärna emot feedback från såväl nykomlingar som veteraner. Alla trådar i denna avdelning är levande dokument som ständigt uppdateras för att hållas korrekta och fräscha. Eventuella företrädare för MSB kan kontakta Ursus via PM vid synpunkter och kommentarer om specifikt denna tråd.
Ursus

Re: Din hemberedskap: MSB kontra preppad.se?

Inlägg av Ursus »

MSB rekommenderar om mat:
Checklista:

-potatis, kål, morötter, ägg

-bröd med lång hållbarhet, till exempel tortilla, hårt bröd, kex, skorpor

-mjukost, messmör och andra pålägg på tub

-havredryck, sojadryck, torrmjölkspulver

-matolja, hårdost

-snabbpasta, ris, gryn, potatismospulver

-färdigkokta linser, bönor, grönsaker, hummus på burk

-krossade tomater att till exempel koka pasta i

-konserver med köttfärssås, makrill, sardiner, ravioli, laxbullar, kokt kött, soppor

-fruktkräm, sylt, marmelad

-färdig blåbärs- och nyponsoppa, juice eller annan dryck som håller i rumstemperatur

-kaffe, te, choklad, energibars, honung, mandlar, nötter, nötsmör, frön
samt
Din kropp behöver mat:

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta! Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa annars.

Utan leveranser blir det brist på mat

Vid till exempel elbrist eller ett längre strömavbrott kan det bli problem med leveranserna av varor till butikerna. Efter bara ett par dagar blir det tomt på hyllorna. Därför är det bra att ha mat hemma, så att du klarar dig en vecka utan att behöva handla.

Laga mat utan el

Den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.

Bra krismat


Krossade tomater i burk är smart krismat med många variationsmöjligheter. Exempelvis kan tomaterna användas istället för vatten för att koka pasta eller couscous i.

Förvara maten rätt:


Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt om kyl och frys inte fungerar, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig kvar. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute.

Glöm inte kontanterna!

Du kan behöva ha kontanter hemma för att kunna handla. Vid strömavbrott fungerar varken uttagsautomater eller kortbetalning. Ta i förväg ut kontanter om kan, och förvara på ett säkert ställe. Räkna på vad du behöver för en vecka.
Ursus

Re: Din hemberedskap: MSB kontra preppad.se?

Inlägg av Ursus »

MSB rekommenderar om vatten:
Du behöver minst tre liter per dag

Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.

Tappa upp dricksvatten


Om strömmen försvinner kan vattenpumparna sluta att fungera efter ett tag. Då behöver du ha extra vatten upptappat, till både familjen och husdjuren. Ett smart sätt att förbereda sig är att frysa in vatten i PET-flaskor. Flaskorna fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklampar i frysen under längre strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna ända upp, då spricker de när vattnet fryser.

Förvara vattnet mörkt och svalt

Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början. Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom.

Hämta vatten

Om det blir brist på vatten kan kommunen ställa ut vattentankar på bestämda platser, dit du får gå för att hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. I nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta i så fall vatten från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från stranden. Koka alltid vatten som du har hämtat ute.

Koka förorenat vatten

I krissituationer är förorenat vatten en av de vanligaste smittspridarna av mag- och tarmsjukdomar. Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena det. Detsamma gäller för vatten du har hämtat ute, eller om du använder snö och is. Det ska kokas innan du kan dricka det eller använda det i matlagning.

-Koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt med stora bubblor. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
-Häll upp det kokta dricksvattnet i en ren kanna eller flaska, och låt det svalna.

Det finns också andra vattenreningsmetoder, till exempel tabletter. De metoderna kan rena vattnet från skadliga mikroorganismer, men hjälper inte mot kemiska föroreningar.
samt
Checklista för tillgång till vatten vid kris

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

-Dunkar, gärna med tappkran

-Flaskor

-Hinkar med lock

-PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)

-Mineralvatten

-Kokmöjlighet
Ursus

Re: Din hemberedskap: MSB kontra preppad.se?

Inlägg av Ursus »

MSB rekommenderar om kommunikation:
Lyssna på radio:

I en kris ska du ska lyssna på din lokala P4-kanal. Där får du veta viktiga detaljer om hur läget är i samhället, lokala väderprognoser, var du kan hämta vatten, vart du kan bege dig om du behöver hjälp eller om det är evakuering på gång. För att kunna höra radion även om det är strömavbrott, kan du använda något av det här:

-En gammaldags transistorradio som går på batteri
-En radio som kan laddas med solceller
-En radio som går att veva igång
-Bilradio

Om du inte kan ringa 112:


Om du akut behöver ringa 112 och telefonen inte funkar, kan du bege dig till närmaste brandstation och låna en nödtelefon där.

Krisinformation.se samlar viktig information:


För att det ska vara enkelt att hitta tillförlitlig och uppdaterad information dygnet runt vid en allvarlig händelse finns det en särskild webbplats från de myndigheter som arbetar med det som har hänt: Krisinformation.se. Här finns all myndighetsinformation samlad på ett ställe, så att du själv slipper hålla reda på vilken myndighet som ansvarar för vad och hur du kommer i kontakt med rätt myndighet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för webbplatsen. Viktig lokal information kan finnas på kommunens webbplats och Facebooksida. Ditt elbolag kan också ofta berätta om hur lång tid det beräknas ta innan strömmen är tillbaka.

Saklig information:


Det är viktigt att människor litar på den information som vi myndigheter förmedlar. Det betyder att informationen måste vara korrekt och begriplig så att den inte skapar förvirring och misstro hos människor. Vikten av snabb och pålitlig information vid olyckor och kriser uppmärksammas allt mer. Idag arbetar ansvariga myndigheter aktivt för att bli bra på att informera allmänheten vid svåra händelser.

Ring informationsnumret 113 13:


113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi, en stor trafikolycka eller en översvämning. All information som lämnas på 113 13 är verifierad, det vill säga avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum.

Ring 113 13 när:

-du vill få information om en pågående kris i samhället
-du själv vill lämna information om sådana större händelser i samhället.

Kommunikation utan el:


Alla kommuner har en skyldighet att kunna informera alla som bor, verkar eller vistas i kommunen vid en allvarlig händelse, och ska snabbt kunna lägga ut information på kommunens webbplats. Men vid ett elavbrott blir arbetet svårare. Kommunen kan då använda sig av allt från flygblad till torgmöten och personliga informatörer för att nå ut med viktig information.

Skriv ner viktiga nummer på papper:


Om din mobil inte fungerar kommer du inte heller åt dina kontakter där. Kan du numret till anhöriga, skolan, kommunen och elleverantören? Din fasta telefon, eller någon annans telefon kanske fortfarande fungerar. Ha dina viktigaste telefonnummer uppskrivna på en papperslapp och lägg den i krislådan. Lådan ska stå så att alla vet var den är.

Kommunens trygghetspunkter vid kris:

På en del ställen öppnas det speciella trygghetspunkter om det blir en kris. Det kan vara i en skola, en gymnastiksal, ett församlingshem eller i en kyrka. Där kan man få information, värme, dricksvatten och mat. Man kan också sova över och låna eluttag. På trygghetspunkterna jobbar frivilliga och kommunens eller kyrkans personal. Du kan i förväg ta reda på om din kommun har trygghetspunkter och var dessa finns.

Ladda elprylarna i förväg:

Om du hör talas om att det ska bli oväder – passa på att i förväg ladda allt som går. En powerbank eller annat slags extrabatteri till mobilen kan vara bra att ha.

Hjälp varandra!


Håll kontakt med grannar och anhöriga på de sätt du kan, och hör efter om de behöver hjälp.
samt
Checklistan Tillgång till kommunikation vid en kris

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information, framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

-radio som drivs med batteri, solceller eller vev
-bilradio
-papperslista med viktiga telefonnummer
-extrabatteri/power bank till bland annat mobiltelefon
-laddare till telefonen att använda i bilen
-kommunikationsradio/walkie talkie
Ursus

Re: Din hemberedskap: MSB kontra preppad.se?

Inlägg av Ursus »

MSB rekommenderar om värme:

Täta golv, dörrar och fönster

Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning, men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen. Men glöm inte att utrymning måste kunna ske på säkert sätt, om olyckan skulle vara framme.
Ta fram vinterkläderna

Tänk som du skulle göra inför en kall vinterdag. Använd liggunderlag, skidkläder, mössa och vantar. Klä dig lager på lager. Då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra värme och ska vara närmast kroppen.

Alternativ värme


Om du har en fungerande kakelugn, öppen spis eller kamin är de till stor hjälp. Andra exempel på värmekällor är fotogen- eller gasolkaminer. För att kunna använda utrustningen på ett säkert sätt är det viktigt att följa anvisningarna. Det finns till exempel regler för:

-placering
-avstånd
-ventilation

Stearin- och värmeljus ger både ljus och lite värme. Men se upp med brandfaran. Använd ljusstakar eller ställ ljusen i ett fat med vatten. Ställ alltid värmeljus glest! Glöm inte att ha extra tändstickor eller braständare.

Det är lättare att hålla värmen om man är flera är i samma rum. Bygg en koja att sova i. Ta på varma tröjor, filtar, mössa och kryp ner i varsin sovsäck.

Undvik frysta vattenledningar

Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar. Det kan leda till vattenskador. För att förebygga att vattnet fryser kan rören isoleras ordentligt. Om du misstänker att en ispropp har bildats i dina rör, försök absolut inte att tina den med öppen låga. Det kan vara mycket brandfarligt. Stäng i stället av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag.
Tänk på säkerheten!


Så fort vardagen inte fungerar som vanligt är det lätt att falla ur sina säkerhetsvanor. Här är några säkerhetstips vid strömavbrott:

-Elda på ett säkert sätt genom att följa anvisningarna för den fasta eller tillfälliga uppvärmningsanordningen.
-Se till att det finns ventilation.
-Använd inte kamin eller levande ljus när du sover.
-Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus.
-Placera levande ljus långt bort från brännbara material, till exempel gardiner.
-Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
-Placera och använd stormkök eller campingkök på en säker plats, tillräckligt långt från exempelvis långt bort från skåp och köksfläkt. Helst utomhus.
samt
Checklista för tillgång till värme i kris

Tänk på brandfaran om du tänder ljus och alternativa värmare. Släck allting innan du somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.

-ullplagg

-varma och oömma ytterkläder

-mössor, vantar, halsdukar

-filtar

-liggunderlag

-sovsäckar

-stearinljus

-värmeljus

-tändstickor

-braständare

-alternativ värmekälla, till exempel gasolvärmare, fotogendrivna element

Ursus

Re: Din hemberedskap: MSB kontra preppad.se?

Inlägg av Ursus »

MSB rekommenderar om betalningar och kontanter:
Så förbereder du dig:

Se för det första till att du klarar dig en vecka utan att handla mat. På det sättet minskar du behovet av att kunna betala i samband med en kris. Diskutera med familj, vänner eller grannar hur ni skulle göra om ni inte kan köpa till exempel mat, mediciner eller drivmedel. Räkna på en veckas tid. Ställ er frågor som:

-Vilken hemberedskap har ni i form av vattendunkar, mat med lång hållbarhet som inte behöver tillagas, mediciner etc.?
-Vad har ni inte hemma som kan komma att behöva inhandlas under de första veckan?
-Vilka alternativ har ni om er bank eller er betalkortsleverantör (såsom VISA eller Mastercard) drabbas av problem som gör det svårt för er att betala?
-Vilka alternativ har ni om er vanliga butik drabbas av problem som gör det svårt för er att betala? Finns det andra butiker där ni kan handla och kan ni ta er dit?
-Vad har ni för andra möjligheter att hjälpa andra och vilka i din närhet kan hjälpa dig?

Se till att kunna betala på flera olika sätt:


Det skapar motståndskraft att ha flera alternativ att ta sig ur en situation. I ditt hushåll kan ni till exempel:

-Ha konton i olika banker, kort från olika betalkortsleverantörer och tillgång till mobil betalningslösning, exempelvis Swish.
-Ha flera alternativ för internetuppkoppling.
-Ha flera alternativ att identifiera dig elektroniskt.
-Ha en reserv av kontanter i mindre valörer hemma.

Fördelen med kontanter:

Även om andra betalningssätt har blivit mycket vanligare, så har kontanter fortfarande en viktig roll i samhället.

-Det är det enda betalningsmedel som alla kan ha tillgång till.
-Du behöver inte någon speciell teknik som appar, betalkort eller E-legitimation för att betala.
-Du kan ta ut och förvara en summa hemma i förebyggande syfte.
-Kontanter är centralbankspengar, det vill säga att värdet garanteras av staten.
-Det krävs inga mellanhänder för att genomföra betalning med kontanter.
Ursus

Re: Din hemberedskap: MSB kontra preppad.se?

Inlägg av Ursus »

MSB rekommenderar om medicin:

Om du brukar få medicin eller förbrukningsartiklar utskrivna av hälso- och sjukvården är det bra att ha hemma så att det räcker för en hel månad. Då klarar du dig bättre om det uppstår en kris eller en bristsituation.

Generellt för hemberedskap är rekommendationen en veckas förråd av till exempel mat. Men när det gäller receptbelagda mediciner för långvarig behandling är det bra att ha för en hel månad hemma. Det är Socialstyrelsens rekommendation till dig som behandlas under en längre tid.

Precis som i ditt skafferi behöver du tänka på att ha en rutin för att rotera lagret så att du använder de äldsta medicinerna först.

Många privatpersoner har redan idag en god beredskap med sin medicin, eftersom det även tidigare varit möjligt att hämta ut i god tid. Så om du redan har en månads förbrukning hemma ska du inte hämta ut mer.

För vem gäller rekommendationen?


Rekommendationen gäller dig som under längre tid behandlas med receptbelagda mediciner, till exempel medicin som används vid:

-Förhöjt blodtryck
-Hjärtåkomma
-Astma, KOL och andra lungsjukdomar
-Mag- tarmsjukdomar
-Njursjukdomar
-Diabetes

Rekommendationen gäller också dig som under en längre tid använder förbrukningsartiklar som du fått utskrivna av hälso- och sjukvården, till exempel utrustning för kontroll av blodsockret.

Ingår inte i rekommendationen:


-Receptfria mediciner och förbrukningsartiklar.
-Mediciner som skrivs ut för en kortare tids behandling.
-Mediciner eller dosering som provas ut och kan komma att ändras.
-Mediciner som av medicinska skäl är utskrivna så att det inte går att hämta ut nästa förpackning förrän en viss tid har passerat.
-Mediciner som är färdigförpackade i en påse för varje dos och ibland med flera mediciner som ska tas samtidigt.
-Livsmedel som du har fått utskrivna på recept.

En del mediciner är utskrivna så att det inte går att hämta ut en månad i förväg och då gäller inte rekommendationen. Det gäller till exempel vissa narkotikaklassade mediciner.

I vissa fall kan det också vara svårt att ordna en månads beredskap hemma. Varorna kan vara tillfälligt slut eller svåra att lagra hemma, till exempel om de tar mycket plats, behöver förvaras i kylskåp eller är brandfarliga. I de fallen är det bättre att ha en så god beredskap som möjligt än ingen alls.

Rekommendationen gäller på lång sikt. Det finns ingen generell brist på mediciner eller förbrukningsartiklar i Sverige men det är viktigt att stärka sin hemberedskap för att vi alla i samhället ska vara bättre förberedda om det uppstår bristsituationer.
Skriv svar

Återgå till "* * * * * BÖRJA DIN HEMBEREDSKAP/PREPPING HÄR * * * * *"